Kenniscentrum

Vind hier de betekenis van diverse begrippen rond huur & verhuur

Bij het huren van een nieuwe woning komt meer kijken dan simpelweg het kiezen van een woning om er vervolgens naartoe te verhuizen. Zeker wanneer je voor het eerst op zoek bent naar een huurwoning, zijn er best wat zaken om rekening mee te houden. Wanneer je nieuw bent in de wereld van het huren, is de kans groot dat je allerlei termen voorbij hoort komen waar je mogelijk nog nooit van hebt gehoord, zoals opleverstaat, huurprijsbescherming en huurcommissie. Toch zijn dit termen die je eigenlijk wel moet kennen wanneer je zelf een woning gaat huren, omdat de kans groot is dat je zelf met één of meerdere van deze zaken te maken krijgt.

Antikraak / bruikleen

Wat houdt dit in?

Tijdens de zoektocht naar een nieuwe huurwoning kun je als huurder allerlei termen tegenkomen die je misschien nog nooit hebt gehoord. Een van die termen is ‘antikraak’ of ’bruikleen’. Maar wat betekent antikraak/bruikleen precies, en wat betekent dit voor jou als huurder? In deze tekst geeft Huurzone je alle informatie over antikraak, zodat je goed voorbereid bent als je hiermee te maken krijgt tijdens je zoektocht naar een woning.

Wat is antikraak?

Antikraak is, zoals de naam al doet vermoeden, een manier om leegstaande panden te beschermen tegen krakers. Vaak wachten deze panden op een nieuwe bestemming, zoals verhuur, verkoop of sloop. De eigenaar van het pand schakelt doorgaans een antikraakbureau in dat tijdelijke bewoners zoekt. Deze bewoners, ook wel kraakwachters genoemd, wonen in het pand om te voorkomen dat het wordt gekraakt. Voor de eigenaar is dit voordelig omdat het pand beschermd blijft, en voor de bewoners is het voordelig vanwege de relatief lage kosten. Antikraakpanden zijn niet altijd woonhuizen; ook oude schoolgebouwen en kantoren worden vaak aangeboden als antikraak.

Ontstaan van antikraak

Antikraak ontstond om panden te beschermen tegen kraken, het zonder toestemming bewonen van leegstaande gebouwen. In Nederland begonnen georganiseerde kraakacties in de jaren zestig. De kraakbeweging groeide sterk, vooral in de jaren tachtig, met beruchte acties zoals de krakersrellen tijdens de kroning van prinses Beatrix in 1980. Sinds 1 oktober 2010 is kraken verboden, en overtreders riskeren een gevangenisstraf of geldboete. De invoering van de wet Kraken en Leegstand in 2010 stimuleerde het gebruik van antikraak als manier om leegstand te bestrijden en gebouwen tegen kraken te beschermen.

De voorwaarden van antikraak

Antikraak wonen is een bijzondere vorm van bewoning en brengt enkele voorwaarden en beperkingen met zich mee. Als antikraker heb je minder rechten dan een reguliere huurder. Je krijgt geen huurcontract, maar een bruikleencontract, waardoor wettelijke huurbescherming niet geldt. Dit betekent dat een pand vaak met een korte opzegtermijn van 2-4 weken kan worden verlaten. Deze flexibiliteit maakt antikraak vooral aantrekkelijk voor studenten en jongeren.

Het is echter belangrijk om te weten dat antikraak meestal niet geschikt is voor gezinnen met kinderen of mensen met huisdieren. Veel antikraakpanden zijn niet ingericht voor langdurige bewoning of het voldoen aan specifieke gezinsbehoeften. Bovendien kan de onzekerheid van een korte opzegtermijn een risico vormen. Deze woonvorm is dus vooral bedoeld voor mensen die tijdelijk en flexibel willen wonen.