Kenniscentrum
Vind hier de betekenis van diverse begrippen rond huur & verhuur
Bij het huren van een nieuwe woning komt meer kijken dan simpelweg het kiezen van een woning om er vervolgens naartoe te verhuizen. Zeker wanneer je voor het eerst op zoek bent naar een huurwoning, zijn er best wat zaken om rekening mee te houden. Wanneer je nieuw bent in de wereld van het huren, is de kans groot dat je allerlei termen voorbij hoort komen waar je mogelijk nog nooit van hebt gehoord, zoals opleverstaat, huurprijsbescherming en huurcommissie. Toch zijn dit termen die je eigenlijk wel moet kennen wanneer je zelf een woning gaat huren, omdat de kans groot is dat je zelf met één of meerdere van deze zaken te maken krijgt.
Drive-inwoning
Wat houdt dit in?
Een drive-inwoning is een type eengezinswoning waarbij zich naast de voordeur op de begane grond een ingebouwde garage bevindt. Het woongedeelte bevindt zich dus niet op de begane grond, maar op de eerste verdieping. Als bewoner rij je dus in feite met de auto de woning in via de ingebouwde garage naast de voordeur, vandaar de naam ‘drive-inwoning’. Drive-inwoningen hebben vaak drie verdiepingen en zijn meestal uitgevoerd als rijtjeshuis.
Geschiedenis van de drive-in woning
In Nederland werden in 1936 de eerste drive-inwoningen gebouwd aan de Anthonie van Dijckstraat in Amsterdam-Zuid. Deze woningen liepen ver op hun tijd vooruit en konden gezien worden als ‘prototype’ voor de volgende drive-inwoningen, die pas in de jaren vijftig en zestig werden gebouwd. De woningen in Amsterdam werden ontworpen door architect Willem van Tijen in samenwerking met architect en meubelontwerper Mart Stam en zijn vrouw Lotte Beese.
De eerste drive-inwoningen werden gebouwd in de stijl van Het Nieuwe Bouwen, een bouwstijl die ontstond aan het begin van de twintigste eeuw. Het Nieuwe Bouwen streefde naar een architectuur die de tijdsgeest moest reflecteren, waarbij veel gebruik werd gemaakt van rechte lijnen, constructies van staal en beton en glas. In de eerste drive-inwoningen is de visie van het Nieuwe Bouwen goed terug te zien. De huizen hadden allerlei ‘moderne snufjes’, zoals centrale verwarming en elektrische voordeuropeners. Ook zijn de binnen- en buitenruimtes mooi met elkaar verbonden door een trap van de woonkamer naar de lagergelegen tuin en een dakterras op de derde etage.
Waar vind ik drive-inwoningen?
Ondanks het feit dat het na de bouw van de eerste drive-inwoningen even heeft geduurd voor er meer drive-inwoningen werden gebouwd in Nederland, is dit type woning nu ruim vertegenwoordigd. De drive-inwoningen zijn er tegenwoordig in veel verschillende stijlen en worden ook nog steeds als nieuwbouwproject gebouwd. Vaak worden drive-inwoningen gebouwd in een rij van tenminste drie woningen, maar af en toe zijn ze ook te vinden als twee-onder-een-kapwoning. Meestal zijn drive-inwoningen vooral te vinden in woonwijken buiten de stad, maar in sommige steden zijn ze ook te vinden aan de rand van de stad.
Indeling van een drive-inwoning
De indeling van een drive-inwoning verschilt met de indeling van de meeste andere huizen die in Nederland worden gebouwd. Het voornaamste verschil zit hem in het feit dat de woonkamer van een drive-inwoning zich niet op de begane grond, maar op de eerste verdieping bevindt, omdat de begane grond is gebruikt voor de ingebouwde garage. Een drive-inwoning heeft vaak twee of drie woonlagen, waarbij de eerste verdieping plaats biedt aan de woonkamer en keuken en de bovenste één of twee verdiepingen aan de slaapkamers en badkamer. Soms is er op de begane grond naast de garage ook een extra (tuin)kamer of toilet te vinden. Drive-inwoningen hebben meestal een plat dak en daarom ook geen zolder.
Voordelen en nadelen van de drive-inwoning
Net als bij alle andere woningtypen, zitten er zowel voor- als nadelen aan het wonen in een drive-inwoning. Een aspect van de drive-inwoning dat kan worden gezien als nadeel, maar ook als voordeel, is de aanwezigheid van de ingebouwde garage op de begane grond. Voor mensen die graag hun auto veilig binnen parkeren is het ideaal dat het huis beschikt over een garage die ook nog eens mooi in de woning verwerkt is. Mensen die minder waarde hechten aan een garage vinden de aanwezigheid ervan vaak zonde van de ruimte en bouwen deze soms om tot slaapkamer of werkruimte. Een voordeel van de drive-inwoning is de ligging van de woonkamer: omdat deze gelegen is op de eerste verdieping schijnt er veel zonlicht in de kamer en is er vaak een mooier uitzicht dan bij een ligging op de begane grond. Een drive-inwoning heeft normaal gesproken geen schuine daken, waardoor alle ruimtes optimaal bruikbaar en makkelijk in te delen zijn. De ruime indeling maakt drive-inwoningen erg geschikt voor wat grotere gezinnen. Een mogelijk nadeel van het platte dak is dat de huizen niet beschikken over een zolder. Door de indeling van de drive-inwoning is het gebruik van trappen onvermijdelijk. Zo moet men bijvoorbeeld de trap gebruiken om de deur open te doen, post op te halen of naar het toilet te gaan. Het vele traplopen maakt deze woningen ongeschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Ook mensen die graag in hetzelfde huis willen wonen tot zij op leeftijd zijn, zien dit vaak als een groot nadeel van de drive-inwoning.
De waarde van een drive-inwoning
Drive-inwoningen kunnen over het algemeen worden gezien als betaalbare woningen. De prijs is vaak te vergelijken met de prijs van een luxer rijtjeshuis en de woning is dan ook erg geschikt wanneer je op zoek bent naar een betaalbaar huis met garage. Natuurlijk is de prijs van de woning ook afhankelijk van de locatie en zal je in Utrecht of Amsterdam meer voor dit type woning betalen dan in het noorden van het land.