Kenniscentrum

Vind hier de betekenis van diverse begrippen rond huur & verhuur

Bij het huren van een nieuwe woning komt meer kijken dan simpelweg het kiezen van een woning om er vervolgens naartoe te verhuizen. Zeker wanneer je voor het eerst op zoek bent naar een huurwoning, zijn er best wat zaken om rekening mee te houden. Wanneer je nieuw bent in de wereld van het huren, is de kans groot dat je allerlei termen voorbij hoort komen waar je mogelijk nog nooit van hebt gehoord, zoals opleverstaat, huurprijsbescherming en huurcommissie. Toch zijn dit termen die je eigenlijk wel moet kennen wanneer je zelf een woning gaat huren, omdat de kans groot is dat je zelf met één of meerdere van deze zaken te maken krijgt.

G/W/L (gas/water/licht)

Wat houdt dit in?

Wanneer je op zoek gaat naar een woning, heb je zelf vast wel al een budget in gedachten. Je filtert huizen op huuprijs, want dat is een van de meest bepalende factors om wel of niet voor een bepaalde woning te gaan. Soms kom je je ideale woning tegen die net over de bovengrens van je budget gaat. Soms kom je woningen tegen waarvan de ligging niet schikt, maar wel in je budget past. Geld is een bepalend iets. Hierbij komen ook nog de kosten van gas water licht bij kijken. Maar wat houden die kosten precies in? En hoe worden ze berekend? Lees hier meer over de werking van gas, water en licht.

Het belang van gas water licht

Gas, water en licht is een veelvoorkomende term als het op huizen aankomt. Deze woorden staan altijd in deze vaste volgorde en worden ook afgekort met GWL. Daarbij wordt licht ook wel eens vervangen door ‘elektra’. Gas water en licht heb je nodig om aan je primaire levensbehoeftes te voldoen. Het gas is nodig om warmte te creëren.

Het gas loopt via gasleidingen door de gehele woning en zorgt onder andere voor het vuur op het fornuis, het warme water om mee te douchen of de verwarming van de kamer. Gas is te herkennen aan de specifieke lucht, zodat je het kunt herkennen als je een gaslek hebt. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn en het is dus altijd belangrijk om het gas uit te zetten als je het niet gebruikt (bijvoorbeeld na het koken).

Het water heb je nodig om mee te kunnen drinken, douchen, wassen, poetsen, afwassen, koken, tanden poetsen en andere zelfverzorging. Zonder stromend water zou je jezelf verwaarlozen. Allerlaatst is de elektra ervoor om gebruik te kunnen maken van allerlei huishoudelijke apparaten, zoals een wasmachine of een televisie. Zeker in het tijdsperk waar we ons nu in bevinden kunnen we amper meer zonder elektrische apparaten.

Leveranciers

Gas, water en licht wordt geleverd door verschillende leveranciers. Voor gas en licht heb je verschillende energieleveranciers die elk zijn eigen pakketten heeft. Uit deze energieleveranciers kan je kiezen en een contract bij afsluiten. Je bent zelf verantwoordelijk voor het kiezen van een energieleverancier. In tegenstelling tot de energie, heb je voor waterleveranciers geen vrije keuze. Water wordt geleverd door één van de tien verschillende waterschapsleveranciers. Dit is afhankelijk van het waterschap dat actief is in jouw gemeente of regio.

Kosten

Wanneer je een huurwoning op het oog hebt, hoort daar een vaste maandelijkse huurprijs bij. Dit kan een exclusieve of een inclusieve huurprijs zijn. In een exclusieve huurprijs zit nog geen gas, water licht inbegrepen, bij de inclusieve huurprijs wel.

De kosten die je betaald aan gas water licht zijn afhankelijk van je woonsituatie en de energieleverancier. Zo wordt er gekeken naar hoeveel GWL je daadwerkelijk gebruikt. Als dit heel weinig is, zullen je kosten ook lager uitvallen en kan je een deel terugkrijgen van de verhuurder. Er is echter ook een kans dat je de verhuurder extra moet betalen. Dit gebeurt als je veel meer GWL verbruikt dan is opgesteld in het contract.

De kosten hangen natuurlijk ook af wat voor energie je gebruikt, bijvoorbeeld het gebruik van groene stroom of zonnepanelen. Ook telt de grootte van je woning ook mee in de berekening van het GWL. Verder kan het huishouden zelf ook bepalend zijn, bijvoorbeeld het verschil van met zijn twee wonen of met zessen.

Met de energieleverancier sluit je een contract af, dit kan voor een jaar zijn, maar ook voor bijvoorbeeld drie jaar of vijf jaar. Alle energieleveranciers hebben weer andere voorstellen en onderscheiden zich van elkaar. Als je een woning huurt, heeft de verhuurder dit meestal zelf al geregeld. Als je toch zelf op zoek moet naar een energieleverancier kan je online een energievergelijking doen. Dan vul je de gegevens in die van toepassing zijn van jezelf, je huishouden en je woning en zo wordt er een berekening voor je gedaan.