Kenniscentrum

Vind hier de betekenis van diverse begrippen rond huur & verhuur

Bij het huren van een nieuwe woning komt meer kijken dan simpelweg het kiezen van een woning om er vervolgens naartoe te verhuizen. Zeker wanneer je voor het eerst op zoek bent naar een huurwoning, zijn er best wat zaken om rekening mee te houden. Wanneer je nieuw bent in de wereld van het huren, is de kans groot dat je allerlei termen voorbij hoort komen waar je mogelijk nog nooit van hebt gehoord, zoals opleverstaat, huurprijsbescherming en huurcommissie. Toch zijn dit termen die je eigenlijk wel moet kennen wanneer je zelf een woning gaat huren, omdat de kans groot is dat je zelf met één of meerdere van deze zaken te maken krijgt.

Huurcommissie

Wat houdt dit in?

Je bent misschien aan het nadenken om een nieuwe woning te gaan huren, bijvoorbeeld om groter te gaan wonen of misschien juist wat kleiner. Hier komt het een en ander bij kijken natuurlijk. Je komt met zaken in aanraking waar je misschien geen idee over had, zoals de Huurcommissie. Als potentieel (ver)huurder is het handig om hier wat meer over te weten, want het kan zomaar zijn dat je hiermee te maken krijgt. Je leest hier meer over wat de Huurcommissie precies inhoudt en waarbij de Huurcommissie jou bijstaat.

Wat is de Huurcommissie?

Als huurder van een woning onderteken je het huurcontract. Dit doe je samen met de verhuurder van de woning. Aan de verhuurder betaal je de huur en de bijkomende kosten. De verhuurder zorgt er voor dat jij in een goed huis kan wonen en dat het groot onderhoud in orde blijft. De verhuurder zorgt er dan bijvoorbeeld voor dat grote mankementen in het huis gerepareerd worden. Er zijn dus een heleboel zaken die in een huurcontract opgesteld worden. Hier kan daarom ook onenigheid over ontstaan tussen de huurder en verhuurder. Wanneer dat gebeurt kan je ervoor kiezen om de Huurcommissie in te schakelen. De Huurcommissie is een onafhankelijke partij die door de overheid is aangesteld. Deze organisatie bemiddelt conflicten tussen huurders en verhuurders. Vaak wordt de Huurcommissie ingeschakeld als de huurder of verhuurder geen genoegen neemt met de huurprijs, de regels over het onderhoud en de servicekosten. De Huurcommissie kan je zowel als huurder en verhuurder ook inschakelen om meer informatie te krijgen over het huurcontract. De Huurcommissie gaat in het geval van een conflict verder onderzoek doen naar het opgestelde contract. Uiteindelijk kan de Huurcommissie uitspraak doen en het conflict formeel eindigen. De Huurcommissie is voor iedereen toegankelijks, ook voor rechtbanken, gemeenten, bewonerscommissies en huurorganisaties.

Inschakelen Huurcommissie

Het kan zo zijn dat je nooit met de Huurcommissie te maken krijgt. Dat is alleen maar fijn, maar helaas gaat het niet altijd zo gemakkelijk. Soms gaat de samenwerking eenmaal niet zo soepel en dan ben je dolblij dat er een onafhankelijke partij als de Huurcommissie bestaat. Maar voor welke zaken schakel je deze nou precies in?

Als huurder kan je voor zowat alle geld-gerelateerde zaken een procedure opstarten. Dit kan je doen voor de all-in prijs, de huurprijs (van het eerste halfjaar), huurverhoging, huurverlaging, het maandelijks voorschot, servicekosten & de eindafrekening. Dit kan in combinatie gedaan worden met de nutsvoorzieningen, het onderhoud en woningverbetering. Ook als verhuurder kan je een procedure aanvragen bij de Huurcommissie. Dit kan je doen voor de huurverhoging, woningverbetering & huurprijs, onderhoud & huurprijs en servicekosten & huurprijs.

Niet inschakelen Huurcommissie

De Huurcommissie schakel je dus in als het gaat om een conflict over het huurcontract. Er zijn een aantal zaken waarvoor de Huurcommissie om advies gevraagd wordt, terwijl dat niet de bedoeling is. Het is daarom dus ook goed om te weten waarvoor je de Huurcommissie niet moet inschakelen.

Zo doet de Huurcommissie geen uitspraken over de huur van bedrijfsruimten en geliberaliseerde woningen (vrije sector). Ook klop je niet bij de Huurcommissie aan voor hulp bij het zoeken naar een huurwoning. Verder kan je hierbij ook niet terecht met vragen over burenoverlast, huurtoeslag, opzeggen van huur en recreatiewoningen.

Kosten

Let erop dat de Huurcommissie geld kan kosten. Als je zelf een procedure aanvraagt, dan moet je een voorschot betalen. Wanneer je als verzoeker gelijk krijgt bij de uitspraak, dan krijg je dit voorschot terug. Het voorschot dient dan betaald te worden door de andere partij. Dit staat ook wel bekend als legeskosten.